11:39
Книжки,які не псуються від спеки:що читати дітям на канікулах

Галина Ткачук, Оксана Була. Гойдалка під кленом / The Swing under the Maple Tree
Завжди є ті, хто влітку не розслабляється і ставить собі все нові й нові виклики. Приміром, читати влітку не рідною мовою, а однією з іноземних, щоб паралельно вивчати нові слова або підтримувати рівень володіння мовою.Для таких читачів українсько-англійська білінгва "Гойдалка під кленом / The Swing under the Maple Tree" письменниці Галини Ткачук та художниці Оксани Були – ідеальне читання.

https://life.pravda.com.ua/images/doc/0/4/04e0390-tkachuk-bula-goydalka-pid-klenom.jpg

 

Проста й захоплива літня історія про гойдалку, двох дітлахів і квіти, що схожі на дельфінів. Про негарні вчинки і способи їх виправлення, про взаємодопомогу й підтримку.

 

Катерина Міхаліцина. Хто росте в парку?
"Хто росте в парку?" – винятково художній нон-фікшн, ніжно ілюстрований Оксаною Булою. За сюжетом малесенький листочок шукає дерево, якому він належить, – у такій простій сюжетній канві насправді ставляться вкрай важливі екзистенційні питання "Хто я є?", "Звідки я?", "Я не такий, як усі, це нормально?".

https://life.pravda.com.ua/images/doc/1/2/12ccb0d-mikhalitsyna-khto-roste-v-parku.jpg

 

Пошуки "рідного" дерева дали авторці нагоду розповісти про різні дерева, що ростуть у парку, чим вони відрізняються, що їх виділяє, які їхні зовнішні особливості. В результаті – дитина бачить на малюнках різні листочки, стовбури й кору, вчиться розрізняти дерева й співпереживає маленькому листочку, який урешті знайде свого родича.Книжка для дошкільнят і молодших школярів.

Іван Андрусяк. Стефа і Чакалка
На продовження дотепної історії про Стефу і Чакалку чекали тисячі дітлахів. Й ось Іван Андрусяк видав повне зібрання пригод Стефи в одному томі. Туди ввійшли повісті "Стефа і її Чакалка", "Кабан дикий – хвіст великий", що раніше виходили окремими книжками у "Гранях-Т", і свіжа "Чакалка і Чупакабра". Нове видання ілюструвала Ольга Кузнецова."Стефа і Чакалка" побудована за традиційними законами казки, де є головний герой (у нашому випадку – героїня), порушена заборона і покарання зі страховиськами, темним лісом і всілякими пригодами.Стефу-забіяку, Стефу-вередунку, Стефу-неслухняника забирає у звуконепроникному мішку разом із іншими неслухняними дітьми Чакалка – істота казкова, покликана перевиховати нечемних дітей і зробити із них… бабаїв (до слова, бабаї в Андрусяка – то всілякі радянські пам’ятники на кшталт Родіни-Матері – Бабаїхи, уже скинутого Леніна з бульвару Шевченка – Бабая тощо).

https://life.pravda.com.ua/images/doc/3/a/3a437bd-andrusyak-stefa-i-chakalka.jpg

 

Вийде в Чакалки це чи не вийде, варто дізнатися з книжки, а я лишень зазначу, що трилогія надзвичайно цінна тим, як доступно в ній подаються різноманітні знання про природу. Приміром, читачі дізнаються, що в кабанів є спеціальний дуб, за яким вони міряються силою і з якого зчитують різну інформацію. Також цікаво, що поранений зайчик плаче, мов немовля.

Ну, а авторська інтерпретація образу Чупакабри й узагалі заслуговує на окрему відзнаку. Повість написано доброю живою мовою для учнів молодшої та середньої школи.

Переглядів: 177 | Додав: sk-02 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar