11:04
Про надання роз'яснень щодо недопущення учнів у заклади освіти при відсутності профілактичних щеплень


                                                                        УКРАЇНА
                                                   КОВЕЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
                                                     ВИКОНАВЧИЙ  КОМІТЕТ
                                                     
УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ

45000, м. Ковель, вул. Незалежності,101, тел.(03352) 59518, факс 53679

E-mail: kovel_osvita@ukr.net    Код ЄДРПОУ 02141680

 

05.02.2019р. №01-18/155                 Директорам ЗЗСО, ЗДО                            

 

                                                                            

Про надання роз’яснень щодо недопущення

учнів/вихованців у заклади освіти при

відсутності профілактичних щеплень

 

      Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18.04.2018 року №326 в Україні запроваджено принцип пріоритетності збереження здоров’я населення. Відтепер усі законодавчі акти, яка ухвалює Уряд, повинні містити прогноз того, як впливатиме прийняття того чи іншого рішення на здоров’я людини.

      В Україні залишається напружена ситуація із захворюванням, котрі керуються засобами специфічної імунопрофілактики, що виникають в зв’язку із низьким охопленням щепленнями населення у минулі роки та втратою імунного прошарку. Найбільш небезпечні по летальності – дифтерія (смертність до 50% від захворілих), по контагіозності та можливими ускладненнями – кір (9 із 10 контактних можуть захворіти).

      Згідно із ст. 3 Конституції України «Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визначаються в Україні найвищою соціальною цінністю», а згідно із ст. 50 «Кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди». Оскільки право на охорону життя і здоров’я людини, згідно з Конституцією, важливіше за право на освіту, тому, право на охорону її життя і здоров’я переважає над правом не щепленої дитини отримати освіту.

       Також, Європейський суд з прав людини визнає в деяких випадках законними обмеження прав людини, коли суспільний інтерес домінує над приватним.

      У питаннях епідеміологічного благополуччя країни інтерес одного не щепленого громадянина не можна порівняти з обов’язком держави забезпечити збереження життя і здоров’я всіх інших громадян.

        Відповідно до ст. 9 Закону України «Про освіту» «Особа має право здобувати освіту в різних формах або поєднуючи. Сімейна (домашня) форма здобуття освіти – це спосіб організації освітнього процесу дітей самостійно їхніми батьками для здобуття формальної (дошкільної, повної загальної середньо) та/або неформальної освіти. Відповідальність за здобуття освіти дітьми на рівні не нижче стандартів освіти несуть батьки».

      У ст. 15 «Запобігання інфекційним захворюванням у дитячих закладах» Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» зазначено: «Прийом дітей до виховних, навчальних, оздоровчих та інших дитячих закладів проводиться за наявності відповідної довідки заклади охорони здоров’я, в якому дитина перебуває під медичним наглядом. Довідка видається на підставі даних медичного огляду дитини, якщо відсутні медичні протипоказання для її перебування в цьому закладі, а також якщо їй проведені профілактичні щеплення згідно з календарем щеплень і вона не перебувала в контакті з хворими на інфекційні хвороби або бактеріоносіями.

       Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється».

     Згідно з законами України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» (стаття 27) та «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000р. №1645-III в редакції від 05.12.2012р. (стаття 12) профілактичні щеплення з метою запобігання захворюванням на туберкульоз, поліомілієліт, дифтерію, кашлюк, правець та кір в Україні є обов’язковими і включаються до календаря щеплень.

     Враховуючи вище викладене, доручення голови Волинської ОДА від 19.01.2018 №453/17/2-18 «Про недопущення поширення інфекційних хвороб», від 16.05.2018 №3132/17/2-18 «Про стабілізацію епідемічної ситуації в області», розпорядження голови Волинської ОДА від 01.11.2018 №72 «Про посилення протиепідемічних заходів в області»  та наказ управління освіти виконавчого комітету Ковельської міської ради від 15.11.2018р. №407 «Про посилення протиепідемічних заходів у закладах освіти міста Ковеля» зобов’язуємо керівників закладів освіти вжити заходів щодо максимального охоплення профілактичними щепленнями підлягаючих контингентів з метою забезпечення колективного імунітету в закладах освіти не менше 98%.

 

 

 

 

З повагою,

Начальник управління освіти                                                        В.В. Бичковський

 

Васковець, 50247

 

 

Переглядів: 234 | Додав: sk-02 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar