11:30
Реформа системи харчування у закладах освіти

Уряд визначив перехідний період для реформи шкільного харчування

Реформа шкільного харчування вже розпочалася. Міністерство охорони здоров’я України розробило та затвердило оновлений санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, нові норми та порядок організації харчування учнів. Ці документи готували з огляду на міжнародний досвід та рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо принципів здорового харчування. Врахували також фізіологічні потреби дітей в основних харчових речовинах та енергії.

«Реалізація реформи системи шкільного харчування дасть можливість не тільки зберегти здоров’я дітей, а й сформувати здорові харчові звички в дорослому віці і таким чином знизити загальний рівень неінфекційної захворюваності серед дорослих українців. Нове меню в школах якраз і показує, що здорове харчування — це не тільки корисно, а ще й смачно і різноманітно. Як і будь-яка реформа — ця також потребує часу. На прохання учасників відповідних форумів під егідою першої леді Олени Зеленської ми визначили перехідний період», — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Основним питанням є реалізація реформи на місцях. Для того, щоб навчальні заклади ввели нові продукти в перелік закупівель, потрібен час. Адже деякі тендери та інші закупівельні процедури на цей календарний рік вже проведені. Для того, щоб забезпечити закупівлі харчових продуктів відповідно до нових норм, сьогодні на засіданні уряду було прийнято рішення про встановлення перехідного періоду запровадження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку до 1 січня 2022 року. Навчальні заклади можуть використовувати вже укладені договори на постачання харчових продуктів та послуг з харчування, що діють до 31 грудня 2021 року.

Нагадаємо, що з 1 січня 2021 року набув чинності наказ МОЗ від 25 вересня 220 року № 2205 «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти», та з 24 березня 2021 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Які норми харчування в закладах освіти зазнали змін? Обмежена кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків. До нових норм не включали ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, адже ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування. Також зменшені норми споживання хліба та картоплі. Натомість збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.

В процесі роботи над рекомендованим меню та технологічною документацією для страв та виробів виникла необхідність внесення змін до норм харчування, зокрема щодо їх доповнення такими харчовими продуктами, як соняшникова олія та гречка. Також дещо збільшені норми щодо рослинного та вершкового масла, розширена варіація використання продуктів під час складання меню.

БУЛО

СТАЛО

Заборонені спеції

Дозволені спеції

Дозволені ковбасні вироби, сосиски, м’ясні та рибні консерви

Заборонені ковбасні вироби, сосиски, м’ясні та рибні консерви

60-80 г хліба на один прийом їжі

30-50 г хліба на один прийом їжі

15-18 г цукру на один прийом їжі

7,5 г цукру на один прийом їжі

50-75 г фруктів або соку на один прийом їжі

100 г фруктів на один прийом їжі

175 г м’яса на тиждень

70, 100 і 140 г м’яса на один прийом їжі двічі на тиждень при одноразовому харчуванні залежно від віку дитини

100 мл молока та кисломолочних продуктів на тиждень

5 порцій на вибір протягом тижня:

200 г молока або рослинних напоїв( для дітей, які мають харчову алергію на молоко) або 125 мл йогурту  або кефіру, або 125 г сиру кисломолочного, або 75 сиру м’якого, або 15 г сиру твердого, або 25 г сметани

100 г сиру кисломолочного та 30 г сметани на тиждень

 

  • в закладах дошкільної освіти з триразовим харчуванням змінено норми харчування

Найменування продукту

Було (тижнева норма)

Стало (тижнева норма)

Овочі, крім картоплі

900/1150

900/1200

Фрукти, ягоди

225/500

600/800

Соки

250/350

240/360

Фрукти та ягоди сушені

50/50

60/75

Злакові та бобові

150/225 сирої

 

Картопля

650/950

 

Хліб

275/400

300/300

Риба

100/225

80/120

Птиця

300/500

540/720

Свинина, телятина, яловичина

90/120

Яйця

1,25/2,5 шт

2.2

Молоко, молочні продукти

1750/2000 молока, 175/225 сир кислом., 15/25 сир тв.

1800/2400 молока , або……

Насичені жири тваринного походження (масло не менше 72%)

60/105

22,5/22,5

Рослинні жири

30/45

52,5/52,5

Сіль

10/25

10,5/15

Цукор

175/225

125/125

Какао

5.10

10.12

Чай

1.1

0,4/0,6

 

Переглядів: 94 | Додав: sk-02 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar